Erdemliler Topluluğu Projesi

Erdemliler Topluluğu Projesi
“Erdemliler Topluluğu Projesi”, hem tek başına hem de “Kitap Dostları Topluluğu Projesi” ile bağlantılı olarak yürütülebilen bir projedir. “Erdemliler Topluluğu Projesi”nde tüm öğrenciler baştan erdemli sayılıyor. Yani her öğrenci baştan 100 tam puana sahip. Sınıf öğretmeni, “Erdemliler Topluluğu” başlığı altında tüm sınıf öğrencilerinin adlarını içeren çiçekler ve motiflerle süslenmiş sınıf listesini sınıf panosuna asıyor. ...

    Konya Karatay Ayşe Hüseyin Özkan İlköğretim Okulu’nda aynı yıl “Kitap Dostları Topluluğu Projesi” ile birlikte çalışan  “Erdemliler Topluluğu Projesi” adı altında yeni bir proje daha yürüttük.

 

     Okulumuz öğrencilerini erdemli davranışlara teşvik edebilmenin yollarını ararken Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı başında öğretmenlerden öğrencilerine öğretmelerini istediği ve “Özür dilerim”, “Haklısınız”, “Teşekkür ederim” olarak tanımladığı üç söz ve davranıştan esinlenilerek proje haline getirilmiştir “Erdemliler Topluluğu Projesi”.

 

     Bu proje ile öğrencilerin küfürlü ve kaba konuşmaları bırakmalarını, kibar ve saygın davranmalarını, erdemli olmalarını, erdemli kalmalarını sağlamayı amaçladım.

 

     Müstakil bir proje olarak da uygulanabilecek olan “Erdemliler Topluluğu Projesi”ni biz, “Kitap Dostları Topluluğu Projesi” ile ilişkilendirerek uyguladık. “Kitap Dostları Topluluğu”nun üyelik şartlarından üçüncüsü olan “genel ahlak kurallarına uygun davranıyor olmak” maddesini bu proje ile ilişkilendirdik. Böylece bu maddeyi somut bir hale getirmiş olduk. Dahası, bir öğrencinin bu üçüncü maddenin gereğine uygun olup olmadığı “Erdemliler Topluluğu”na üye olup olmadığına bakılarak tespit edildi. 

 

 

     Herkes Erdemli

 

     “Erdemliler Topluluğu Projesi”nde tüm öğrenciler baştan erdemli sayılıyor. Yani her öğrenci baştan 100 tam puana sahip. Sınıf öğretmeni, “Erdemliler Topluluğu” başlığı altında tüm sınıf öğrencilerinin adlarını içeren çiçekler ve motiflerle süslenmiş sınıf listesini sınıf panosuna asıyor.

     Kurallar açık: Herkes kaba söz ve davranışlardan kaçınacak, nezaket ve görgü kurallarına uygun davranacak. Örneğin arkadaşına karşı bir hata yapan öğrenci “Özür dilerim”, diyerek arkadaşının gönlünü alarak hatasını affettirecek; tartışmalarda arkadaşının haklı olduğu yönleri kabul edip “Haklısın” diyecek; bir iyilik ya da iltifat gördüğünde “Teşekkür ederim” diyecek. 

 

 

     Hatadan dönmek de bir erdemdir

 

     Projeye göre erdemli olmaya yakışmayan bir davranış sergileyen öğrenci bu davranışından dolayı eksi puan alıyor. Ancak samimice özür dileyerek arkadaşının gönlünü alırsa ya da hatasını telafi edecek erdemli bir davranış sergilerse aldığı bir eksi puan siliniyor. Böylece öğrencilere hatasını anlama ve telafi etme, hatta telafi edebilmek için erdemli bir davranış sergileme imkanı sağlanıyor.

 

 

     Öğrenciler için Erdemliler Topluluğu listesinde kalabilmek çok önemli. Çünkü Kitap Dostları Topluluğu’na üye olabilmenin ve o topluluk bünyesinde gerçekleştirilen etkinlik ve imkânlara kavuşabilmenin en temel şartı “Erdemliler Topluluğu” üyesi olmak. Bir anlamda bu iki örnek proje, ödüllerle kitap okumaya ve erdemli olmaya, kazandığı erdem ve başarıyı kaybetmemeye teşvik amacını taşıyor. 

 

     Aileye kadar uzandı

 

     Erdemliler Topluluğu Projesi, öğrencilerde oldukça olumlu davranış değişmelerine sebep olduğu projeyi uygulayan öğretmenlerimizin gözlemleri arasında. Öyle ki bu projeyi evine taşıyıp ailesinde dahi uygulayan öğrenciler dahi olmuş.

 

     Bir öğrencim bana gelip, ev halkının isim listesini duvara asarak projeyi uyguladıklarını anlattı. Öğrencim, “Öğretmenim, anne-babamın ve kardeşlerimin birbirlerine davranışları değişti. Aile bireyleri artık birbirlerine oldukça nazik davranıyorlar.” dediğinde duyduğum sevinç tarifsiz… 

 

 

 

     Eğitim ekip işidir

 

     Eğitimin ekip işi olduğuna inanan bir öğretmenim. Aynı okulda çalışan öğretmenlerin el ele verdiklerinde aşamayacakları sıkıntının ve ulaşamayacakları başarının olmadığına inanırım. Bu nedenle çalıştığım okullarda öncelikle mesai arkadaşlarımla ekip olmanın yollarını ararım.

 

     Üzülerek belirtmek isterim ki bu, çoğunlukla gerçekleştirilemeyen bir hayalden öteye geçmiyor. Meslektaş kıskançlığından kaynaklanan haset, umarsızlık, umutsuzluk, risk almaktan çekinme, klasik idareci ve öğretmen kafası, ne kadar ekmek o kadar köfte mantığı, vizyon, bilgi ve beceri eksikliği gibi pek çok sebeple, ortaya koymaya çalıştığınız faaliyetler taraftar bulmayabilir, daha kötüsü bizzat içeriden atılan çelmelerle sabote edilebilir. Otuz tane kitabı üç ay uğraşmama rağmen okul kütüphanesine kazandıramadığım için iade etmek zorunda kaldığım okul oldu. Öğrenciler bozarlar diye okul araç gereçlerine dokundurmak istemeyen, öğrencilerin başına bir şey gelir de başımız ağrır diye okul gezilerine karşı çıkan idareciler bilirim. Öğrencilerin size olan yoğun sevgisini çekemediğinden derslerde öğretmen arkadaşının arkasından konuşacak kadar basitleşen, hatta sağda solda iftiralara yol açabilecek lakırdılar eden öğretmenler tanıdım maalesef… v.s. v.s.

 

     Projelerin sahibi ben olabilirim ancak başarı, benimle birlikte çalışma nezaket ve fedakârlığını gösteren mesai arkadaşlarımın çabalarıyla elde edilmiştir. Bu nedenle, her projede olduğu gibi bu projelerin de başarıya ulaşabilmesi için okul müdüründen müdür yardımcılarına, branş öğretmeninden sınıf öğretmenine hatta okulun hizmetlilerine kadar tüm okul personelinin el ele verip bir ekip olması ve ekip halinde çalışması elzemdir. 

 

     Teşekkür

 

     Her zaman ve her konuda bana destek ve yardımlarını esirgemeyen sevgili dostum Doç. Dr. Muhiddin Okumuşlar’a…

 

     Hiçbir maddi karşılık ve takdir beklemeksizin projeleri sahiplenerek başından sonuna kadar gece gündüz benimle koşturan Okul Müdürümüz Hüseyin Şenol DOĞRU’ya ve onun nazik yardımcısı Ömer SEMERCİ’ye…

 

     Projelerin maddi yükünü çeken ve her gidişimizde bizi asla boş döndürmeyen Mustafa İŞÇİMEN’e, Ahmet Fatih ÖZBOYACI’ya ve İbrahim ERBAŞ’a…

 

     Projenin uygulanmasında görev alan, değerli çabalarıyla yardım ve desteklerini esirgemeyen Türkçe öğretmeleri Ferhat Mustafa FISTIKÇIOĞLU’na, Ali Osman TOPAKLI’ya ve Edebiyat öğretmeni Ömer SOYDAL’a…

 

     Zor zamanlarımda yanı başımda bulduğum Anasınıfı öğretmeni Çiğdem ERDEM’e, Matematik öğretmeni Ebru BAYRAM’a, Teknoloji ve Tasarım öğretmeni Halime BAŞKUYU’ya, İngilizce öğretmeni Mustafa ÜNLÜ’ye, Resim Öğretmeni Gökçen YARALI’ya…

 

     Projelerin yürütülebilmesi için öğrencilerimizi teşvik eden, yardım ve desteklerini esirgemeyen branş ve sınıf öğretmeni bütün mesai arkadaşlarıma…

 

     Faaliyet alanlarımızın temizliğini ve düzenini sağlayan hizmetlilerimize…

 

     Özellikle de projelerin asıl aktörleri olan gözümün nuru öğrencilerime...

 

     Ayrıca;

 

     2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı sonunda gerçekleştirdiğimiz ödül töreninde bizi yalnız bırakmayan, destek verip bizi yüreklendiren Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol AKGÜN’e…

 

     Konya İl Milli Eğitim Şube Müdürü Dr. Abdülkadir IŞIK’a ve Karatay İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Rıza BÜYÜKDERE’ye…

 

     Projeleri ana haber bülteninde izleyicilerine duyuran KonyaTV’ye…

 

     Projeleri manşetten haber yapan Konya Egemen Gazetesi’ne… haberkonya.com'a...

 

     Projelerin tüm yurda duyurulmasını sağlayan Yeni Şafak Gazetesi’ne, Yeni Şafak Gazetesi Bölge Müdürü Lokman KOYUNCUOĞLU’na ve muhabir Sami GEDİZ’e, küçük bir köşesinde de olsa projelerin ödül törenini haber yapan Memleket Gazete’sine ve diğer basın mensuplarına…

 

     Uzaktan yakından telefon ederek, e-mail göndererek, mesaj yazarak ve bizzat tebrik eden, temiz niyetleriyle, güzel kalpleriyle destek olan herkese…

 

     Çok teşekkür ediyorum.

 

Allah ellerin(m)izi bırakmasın 

 

haberiklimi.net