Musa MERT: Ramazan insanı revize eder
MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen toplantılarının bu ay ki konuğu olan İlahiyatçı-Yazar Musa Mert, Ramazan ayının güzellikleri konusunda konferans verdi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, “Ramazan ayı öncesi bizimde kendimizi bedenen ve ruhen ramazana hazırlamamız gerektiren günlerdeyiz. Ramazan ayının güzelliklerini ve ruhunu iyi yaşamamız gerekiyor. Bu vesile ile tüm İslam dünyasının ramazanını tebrik ediyorum” dedi.
Açılış konuşmasının ardından toplantıya geçildi. Allah’ın orucu bize neden farz ettiğini düşünmemiz gerektiğini belirten İlahiyatçı-Yazar Musa Mert,“Bakara suresinin 183. Ayetinde bize ‘Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı’ der. Buradan şunu anlıyoruz, oruç daha öncede vardı. Sadece Peygamber (a.s) ümmetine gelmiş değil. Peki, ne için dediğimizde, bunu kulluk bilincinde bir hayat yaşamak olarak görmeliyiz. Ramazan ayını bir tür okul gibi görmek lazım. Bu okul öyle bir okul ki belirli bir mekana has edilmemiş. Orucun bir mekanı yok her yerde yapabilirsiniz bu ibadeti. Biz bu okulda irade eğitimi alıyoruz. Pek çok kötü alışkanlık ramazanda alınan eğitimle bırakılabilir” dedi.
“RAMAZAN İNSANI REVİZE EDER”
Ramazan’ın bir tür revize ayı olduğunu ifade eden Mert, “Ramazanda insan bir nevi bakıma giriyor. Bu bakım her şeyden evvel bir irade bakımı kendimize geliyoruz. Ayrıca Ramazan’daki orucu mideye bağlı bir oruç olarak algılarsak perhizden öteye gitmez. Her alanda oruç tutmamız gerekli. Gözünü, kulağını, elini, dilini, gönlünü tutan belirli dengelerde davranan insan bunları yaptıktan sonra orucu bir ahlak haline getirmesi gerekiyor. Ramazan ayını bir tür temizlenme ayı gibi görüp, ramazandan çıktımı 11 ay daha kirleniriz gözüyle bakmamamız gerekli. Ramazanda kendimize sahip olmayı öğrenmemiz gerekli”şeklinde konuştu.
Ramazanın insan sağlığı içinde önemli olduğunu vurgulayan Mert, “Midesi çok çalışan insanın kafası az çalışır. Biz ne bulursak yiyoruz. Ancak Ramazan ayı sayesinde yemelerimiz bir düzene giriyor bir disiplin kazanıyoruz. Zihinsel dağınıklık, yeme içme dağınıklığı ve diğer dağınıklıklarımızı da Ramazan ile birlikte topluyoruz. Bunun dışında fakirlerin durumunu anlıyoruz. Bir damla suyun değerini biliyoruz. Hiç acıkmamış, her istediği yapılmış, sıkıntı görmemiş insanların açları anlaması zor. Ama oruç bu duyguları tattırıyor. Hem açlığı hem de nimetin değerini Ramazan sayesinde anlıyoruz” ifadesini kullandı.
Konferans soru-cevap bölümüyle sona erdi.
Yorum Gönder